Naar de inhoud springen

5 tips voor spelen met zonder speelgoed

Leuk idee spelen zonder speelgoed. Maar hoe dan? Hier een paar tips.

Tip 1 Georganiseerde chaos

Kinderen en kunstenaars kun je niet gelukkiger maken met rommel. Niet zoveel dat je totaal het overzicht kwijt raakt en in ellende neerzijgt omdat je echt niet weet waar je moet beginnen. Ook niet zo netjes schoon en opgeruimd dat je niet durft te bewegen. Het mevrouw Helderder-effect zeg maar.

Gewoon een paar open eindjes. Zet bijvoorbeeld eens achteloos een paar kartonnen dozen, een bolletje wol en een rol plakband middenin de woonkamer. Kijk over een uur nog eens en dan staat er ineens een robot, of een huis, of een teletijdmachine, of, of, of….

Tip 2 Make to break

Make to break or build to last. Dat laatste wil je graag bij een auto, een huis en zelfs bij speelgoed. Maar als je zonder speelgoed wil spelen dan zeker het eerste. Als er dan weer eens een robot in de  kamer staat te prijken. Of de tafel is omgetoverd tot hut. Dan mag dat natuurlijk niet worden opgeruimd. We hebben er zo lang aan gewerkt mama! Morgen willen we er weer mee!

Tuurlijk even blijven staan is prima. Kan zelfs nuttig zijn als het uitdaagt tot nog meer spelen maar na een poosje is het klaar. Magie is verdwenen lol er af. Dan ook resoluut zijn en opruimen. Anders blijft het maaksel in de weg staan voor een nieuw spel. We moeten immers door.

Dit principe geldt eigenlijk ook voor veel soorten wel echt speelgoed. Denk aan Lego. Je bouwt geen ruimteschepen om te bewaren. Morgen is het weer een boot en dan weer een auto.

Tip 3 Ga naar buiten

Buitenspelen. It’s a lost art. Als kind was ik niet anders gewend maar hier en nu in de grote boze stad is kan dat niet zomaar. 1. Omdat het niet veilig is. Er scheuren scooters en vrachtwagens voor onze deur langs. 2. Er is weinig groen en ruimte. Vooral mijn oudste moet echt uitgelaten worden. Zodra gras haar voeten raakt trekt ze zoveel mogelijk kleren uit en zit binnen een paar nanoseconden bovenin een boom. Het is dus niet echt een keuze. Ik moet wel.

Ik ga bijvoorbeeld naar de moestuin. Dat is een plek waar je wel kunt rennen en met modder spelen. Of we gaan naar een zwemmeertje. Of uit school een omweg door het park met tussenstop. Kamperen is ook altijd een goed idee. Lekker vrij op de camping zonder al te veel ouderlijk toezicht. Eigenlijk alles buiten is goed: diertjes zoeken, verstoppertje, zand, huttenbouwen, springtouwen, tikspelletjes, speurtochten. Dit kunnen kinderen prima zelf maar het ‘waar’ moet je als je in de stad woont even organiseren.

Tip 4 Van vervelen komt spelen

Ode aan de saaiheid. Vervelen is geweldig. Waarom? Het is letterlijk zo vervelend dat je er zo snel mogelijk weer uit wil en heel creatief op zoek gaat naar oplossingen. Gevolg actieve hersenen en de spelprikkel gaat aan. Mam, ik verveeeeeeel me…Halleluja zeg ik dan en geef het 10 minuten.

Tip 5 Lekker laten gaan

Niet ingrijpen. In ieder geval zo min mogelijk. Dit moest ik echt leren en nog steeds. Niet mee bemoeien. Laat ze het zelf oplossen. Dit sluit nogal aan bij tip 4. Door zelf aan te modderen zonder bemoeienis van volwassen oefenen ze life-skills, kan de fantasie stromen en worden ruzietjes beslecht. Al zijn er twijfelgevallen.

Laatst constateerde ik dat er een serie krassen op de vloer waren gemaakt. Niet zomaar een vloer. Nee, een gloednieuwe gietvloer, potdikke! Ik vroeg aan Tobias: he, hoe komen die krassen hier? Hij broodnuchter: Dat heb ik gedaan samen met mijn vriend. We wilden kijken wat de beste krassen maakte. Ik zuchtend maar benieuwd naar de uitslag van het onderzoek: en, wat was het? T: Een ijzeren autootje.

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *