Naar de inhoud springen

Hollandse luchten

Al twee weken heb ik buikpijn. Buikpijn van het nieuws. Buikpijn van social media. Buikpijn van alle standpunten en meningen. Buikpijn van racisme. Buikpijn van moord. Buikpijn van plunderingen. Buikpijn van geschreeuw. Buikpijn van het grote gelijk.

Kinderlijk hoop ik steeds dat er een toverwoord is. Je zwaait met je stokje en floep alles is weg en de wereld is roze en gezellig. Zoals in dat liedje van Herman van Veen: “Als ik kon toveren…dan hielden alle mensen van elkaar.” Maar als bijna veertigjarige weet ik dat het helaas zo simpel niet werkt.

Wat ik wel weet is dat er ‘still small voice’ is. Soms is die stem zo zacht dat ik hem bijna niet kan horen of wordt hij overstemd door het lawaai van de wereld of mijn eigen gedachten. Het is de stem die hoop fluistert als het er niet lijkt te zijn. Die wijsheid heeft in een wereld vol meningen. Die me weer terugbrengt naar de essentie. Die me weer krachtig op mijn voeten zet. Die me de weg van de liefde laat zien.

Gister ontdekte ik bij toeval een heel fijn wandelplekje. Jonna was naar paardrijden en om de tijd de doden reed ik met Leon een blokje om door Waterland. Ik met buikpijn van het wereldleed en Leon met zijn peutersores. Ik zette de auto aan de kant en we wandelden zomaar de natuur in. Zo’n weiland vol margrieten en Hollandse luchten erboven zoals je die bij de oude meesters ziet. Prachtig.

Leon zette het meteen op een lopen met zijn armpjes uitgestoken naar de wijde wereld. Toen kwam de ontspanning. En daar was de ‘still small voice’. Ik hoorde: “zie je hoe vrij je zoontje is. Hij rent, ruikt aan alle bloemen en wijst naar elke bij die hij voorbij ziet vliegen. Hij ziet geen gevaar. Hij weet dat zijn moeder achter hem loopt. Zie je de vreugde op zijn gezichtje? De ontspanning in zijn lijfje?” Ik zag het allemaal en toen kwamen de tranen. “Dit wil ik voor iedereen”, zei de stem. “En daar is voor betaald. Dat je het weet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *